Misterul unităţii în Trupul lui Cristos Autor: Fedor Covaci

Standard

Căci, după cum într-un trup avem mai multe mădulare şi mădularele n- au toate aceeaşi slujbă, tot aşa şi noi, care suntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos; dar fiecare în parte suntem mădulare unii altora.” (Romani 12:4,5) 

„Nenumărate sunt minunile lumii, dar nici una – nici una mai minunată decât trupul omului.” (Sofocle)

În această prezentare mă voi folosi de adevăruri medicale într-un stil captivant pentru a putea înţelege adevăruri biblice deja revelate. Doresc ca prin analogia cu trupul uman să înţelegem mai profund teologia biblică cu privire la Biserică, care este Trupul lui Cristos. Metafora, Trupul lui Cristos, apare de peste 30 de ori în Noul Testament.
Primii beneficiari ai transplanturilor de inimă au murit nu pentru că noile inimi transplantate au cedat, ci pentru că trupul a sesizat că a primit un mădular străin care nu i-a apartinut (mădular străin) . Cu alte cuvinte trupul nu a acceptat să coopereze cu un organ străin ca atare a survenit moartea.
Cunosc un frate din biserica noastră unde slujesc, căruia i s-a făcut un transplant de rinichi. Într-o convorbire cu el mi-a spus ca trebuie să ia de acum înainte medicamente toată viaţa pentru a ajuta rinichiul străin să coopereze cu trupul său. Deşi din punct de vedere funcţional organul transplantat este identic cu organul bolnav extirpat, organismul refuză să coopereze cu un organ identic, dar străin. Trupul comunică prin această respingere că organul nou transplantat nu aparţine trupului. Trupul semnalizează, trage alarma şi strigă: „ceva străin a invadat trupul.” Această taină a reacţiei imunitare menţine încă cercetarea şi ştiinţa transplantului de organe într-o fază de stagnare. Medicamentele se iau toată viaţa pentru că există riscul ca organismul să refuze cooperarea cu organul nou transplantat. Rolul medicamentelor este acela de a bloca sistemul imunitar al organismului (cu alte cuvinte spuse, medicamentele păcălesc sistemul imunitar). Fără aceste medicamente sistemul imunitar şi-ar face datoria şi ar respinge organul transplantat. Fără aceste medicamente transplanturile de organe nu ar avea nici o şansă şi ar fi un total eşec.
Febra care este declanşată deasemenea de sistemul imunitar, este de fapt un semnal de alarmă care anunţă invadarea trupului de către bacterii. Aceste bacterii se dezvolă cu o viteză uimitoare. Dacă nu ar creşte temperatura organismului în scurt timp am fi morţi. Febra intensifică circulaţia sângelui şi crează un mediu neprielinic pentru majoritatea bacteriilor şi viruşilor. Febra este cea care diminuează viteza de dezvoltarea a bacteriilor. Corpul uman a fost conceput de Dumnezeu în aşa fel încât rămâi uimit şi fără cuvinte.
Oh, ce măreaţă unitate există în trupul nostru fizic. Ce grandios este Creatorul nostru!! Ce unitate desăvârşită. La o astfel de unitate doreşte Dumnezeu să ajungem şi noi ca Biserică.
Dacă Dumnezeu care a conceput trupul fizic şi a făcut din acest trup o unitate desăvârşită, putem să înţelegem ce unitate ar trebui să fie în Trupul lui Cristos numit Biserica? Oh, ce unitate sfântă este Trupul lui Cristos. Mă închin cu toată reverenţa în faţa acestei unităţi. Ştiţi de ce? Pentru că baza unităţii este Dumnezeirea – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Este un singur Duh, un singur Domn, un singur Dumnezeu. (Efeseni 4:4,5,6)
Biserica este comunitatea numită Trupul lui Cristos care diferă de orice alt grup uman. „Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură (creaţie, zidire) nouă” (2 Corinteni 5:17). Şocant, dar adevărat, în realitate eu devin precum Hristos Însuşi din punct de vedere genetic (natură) deoarece aparţin Trupului Său. Deşi este revoluţionară ideea, trebuie să afirm că purtăm în noi nu doar chipul şi asemănarea Lui, ci substanţa însăşi din care este compus Dumnezeu. „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii a Lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici voia vreunui om, ci din Dumnezeu”( Ioan 1:12-13)
La naşterea din nou primesc ADN-ul divin în lăuntrul meu şi sunt purtătorul prezenţei Lui Dumnezeu. Unitatea nu poate fi înţeleasă decât de către cei care au acceptat ADN-ul divin la naşterea din nou. Te numeri printre ei??
Primiţi vă rog ce v-a scris un mădular al Trupului lui Cristos, aflat sub îndrumarea Capului.

„A fi un mădular în Trup înseamnă a nu avea viaţă, fiinţă sau capacitate de mişcare proprii decât prin spiritul Trupului şi pentru acesta.” (Blaise Pascal)

ADN=substanţă complexă care se găseşte mai ales în nucleul celulelor vii, având un rol important în transmiterea ereditară a unor caractere şi însuşiri.
ADN-ul este atât de îngust şi de compact, încât toate genele din toate celulele trupului meu ar încăpea într-un cub de gheaţă; cu toate acestea, dacă ADN-urile ar fi desfăcute şi puse cap la cap, firul s-ar putea întinde de la Pământ până la Soare şi înapoi, de mai mult de patru sute de ori . Acum înţeleg de ce avem dorul veşnicie în noi şi de ce tânjim după ea …..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s